среда, 19. децембар 2018.

Огледни час - Национални паркови




У нашој школи у Сланцима је 18.12. одржан огледни час, као завршни догађај истраживачког рада ученика 8-3, у сарадњи са наставницама географије и француског језика, као и активним консултацијама са наставником информатике и наставником биологије. Тема пројекта су били национални паркови и угрожене и ендемске врсте биљака и животиња.


Израда презентација и њихово уклапање у временски оквир часа су трајали два месеца. Наши ученици су у том периоду вршили истраживања користећи расположиву литературу у школској библиотеци и преко интернета, а имали су прилику да на екскурзији обиђу Национални парк Ђердап, у присуству Лидије Савић, наставнице географије, са којом су консултације одржали и на терену.

Кључно питање које је наставница француског језика Јелена Главаш осмислила са ученицима било је: '' Да сам становник националног парка, шта бих поручио људима?''


Ученици су у мањим групама на француском језику израдили презентације  о угроженим животињама, сами бирајући националне паркове Француске и Србије које су представили у свом раду.

Други део часа, ослоњен на градиво из географије, био је испуњен презентовањем националних паркова Србије, а ученици су једни другима постављали питања, смењујући се у улогама ученика и наставника.

Овај час је био осмишљен као вид вршњачког подучавања, те су, као активна публика, били присутни и ученици шестог разреда, који су усвојили називе поменутих животиња на француском језику и чули прегршт занимљивих информација о природним лепотама.


Поред ученика, гости су били и психолог школе Тамара Маринковић, наставник математике и информатике Ненад Прибак и наставница енглеског језика Хелена Милошевић Момчилов, сво  троје чланови Тима за пројекте.

Евалуација овог рада ће накнадно бити извршена петнаестоминутним тестом и анкетама учесника и посматрача.

Нема коментара:

Постави коментар

Завршна изложба пројекта "Мудрији заједно"

У ОШ "Иван Милутиновић" школска година је завршена посебном манифестацијом-завршним догађајем пројекта "Мудрији заједн...