уторак, 16. април 2019.

Огледни час: Телеграф

Огледни часови у оквиру овог пројекта пружају и прилику да се упознамо и са другим иновативним методама, које је могуће интегрисати у интердисциплинарну пројектну наставу. CLIL (Content and Language Integrated Learning) je модел наставе који обједињује подучавање различитих наставних предмета и страног језика. 


На часу који су одржали наставник физике Горан Бојанић и наставница енглеског језика Хелена Милошевић Момчилов прављена је макета телеграфа и испробавано преношење порука Морзеовом азбуком, а ученици 7/3 и наставници су користили искључиво енглески језик у међусобној комуникацији и праћењу инструкција.

Заједничка тема истраживања ученика, подељених у четири групе,  је била "Како добра комуникација спашава људске животе".

Једна група ученика је истраживала општу историју комуникације, почевши од узрока њене појаве у људском друштву, па све до данашњих дана. Друга група се позабавила језиком глуво-немих и поред  анализе и ПП презентације припремила је и вежбу у којој је све присутне подучила неким основним знаковима.


Трећа група је причала о опасностима које нам прете због "лењости" у комуникацији и симулирала дописивање својих вршњака на енглеском и српском језику, препуно скраћеница и без неопходне интерпункције, писано нимало маштовитим и сиромашним вокабуларом. 

Четврта група нас је упознала са историјом телеграфа и његовом употребом у историји. Потом су сви приступили изради макета телеграфа.

Час је завршен кратким такмичењем у дешифровању порука на енглеском језику.

Ученици су савесно одрадили све етапе пројеката и били изузетно поносни на чињеницу да су успели да прате градиво из физике на енглеском језику.

Нема коментара:

Постави коментар

Завршна изложба пројекта "Мудрији заједно"

У ОШ "Иван Милутиновић" школска година је завршена посебном манифестацијом-завршним догађајем пројекта "Мудрији заједн...