субота, 1. јун 2019.

Огледни час: Израда кућица и хранилица за птице

Иза сваког биолошког сазнања стоји научни рад. Начини и методе изучавања живих бића већ су познати ученицима, а на огледном часу ученици су презентовали свој „школски научни рад“ на тему Живот у екосистему, а то су израђене кућице и хранилица за птице. 



„Да ли смо довољно хумани да некоме поклонимо дом?“ Подстакнути овим питањем, ученици 5.разреда су направили 4 кућице за одређене врсте птица (за велику сеницу, врапца покућара, црну црвенрепку и кукумавку), придржавајући се упутства о величини и начину израде, како би их птице и користиле. На часу су презентовли како је текао процес прављења кућица, који материјал су користили и како су заштитили кућицу. Такође, представили су и птице за које су грађене кућице. 

Битно је нагласити да су све кућице направљене од рециклираног материјала који су ученици пронашли у свом окружењу, као и да су прављене за птице станарице које живе у њиховом крају.

У наставку часа, ученици су одговарали на питања постављена у форми квиза и осмишљена од стране наставнице биологије. Тиме су доказали колико добро познају правила за грађење кућица и зашто је важно придржавати се тих правила. Након тога, уследила су питања за публику. Свака група ученика је осмислила по једно питање које су постављали присутнима како би проверили њихово знање, али и пажњу на часу. Тиме је учениима пружена прилика да изразе своје мишљење, да науче да без бојазни могу питати наставнике и дата шанса да се нађу у улози наставника.



У припреми за овај час су им помогле наставница биологије-Маја Маринков и наставница технике и технологије-Милица Лукић-Дувњак. Час је одржан 22.04.2019. у Великом Селу. Часу су присуствовали: педагог-Славица Мартиновић, наставница српског језика и књижевности-Биљана Аксентијевић и одељењски старешина ученика 5.разреда-Милан Вуксановић.



Како је циљ овог пројекта очување птичјих врста, ученици су добили домаћи задатак да поставе кућице на безбедно место у својој околини, а ако добију станаре да их фотографишу. Јако је битно посматрати птице са пристојне удаљености, јер свако узнемиравање од стране људи, може проузроковати напуштање гнезда.

Час је завршен цитирањем Душана Радовића: „КО УБИЈЕ ПТИЦУ КРАТКО СЕ РАДУЈЕ, А ДУГО КАЈЕ!“ 



Нема коментара:

Постави коментар

Завршна изложба пројекта "Мудрији заједно"

У ОШ "Иван Милутиновић" школска година је завршена посебном манифестацијом-завршним догађајем пројекта "Мудрији заједн...