петак, 7. јун 2019.

Огледни час: Египатске пирамиде у математици

У реализацији пројекта под називом "Египатске пирамиде у математици" учествовали су ученици 8/1 и 8/2 одељења. Знајући много тога о египатским пирамидама уопште учећи историју, ученици су имали прилику да кроз овај пројекат упознају пирамиде из угла модела геометријских тела у оквиру чијег поља нема трагова труљења и буђи, а претпоставља се да су Египћани за то знали и можда из тог разлога сахрањивали фараоне у грађевине пирамидалног облика.


Поред утицаја на људе, животиње и биљке, пирамиде делују и на неживу природу тачније метале (патент забележен у чехословачком патентном заводу 1959. године и заведен је под бројем 91304- оштрење жилета без икакве интервенције са стране). Центар пројекта је експеримент где су ученици кроз математичке обрачуне конструисали модел картонских пирамида у сразмери са Кеопсовом за коју се управо сматра да је и направљена као генератор енергије.


Експеримент су спровели тако што су у једну картонску пирамиду  ставили кришку јабуке коју су држали у пирамиди и једну кришку  ван ње. У другу картонску пирамиду ставили су туп жилет по условима који су прописани експериментом. Пирамиде су стајале на месту далеко од електричних апарата, тако да нису на металу , биле су окренуте према северу , где су стране света одређене коришћењем компаса. Експеримент је трајао недељу дана. 


Утицај пирамида на часу где је експеримент представљен је потврђен, јабука у пирамиди је сасушена и дехидрирана, а жилет је наоштрен. Природа те енергије у пирамидама је непозната, али је дефинитивно има. Ученици су све приказали кроз презентацију у пауер поинту. 


Све у вези пројекта пропратио је и помогао у реализацији наставник историје Никола Даниловић.

1 коментар:

Завршна изложба пројекта "Мудрији заједно"

У ОШ "Иван Милутиновић" школска година је завршена посебном манифестацијом-завршним догађајем пројекта "Мудрији заједн...